Ο αθλητής που κρύβουμε μέσα μας..

Από τι καθορίζεται αν κάποιος θα γίνει μαραθωνοδρόμος ή σπρίντερ;

Όλοι οι μύες αποτελούνται από εκατομμύρια μυϊκές ίνες. Οι ίνες αυτές, ανάλογα τις ικανότητές τους, χωρίζονται σε ταχείας και βραδείας συστολής.

Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική αναλογία μυϊκών ινών (%ταχείας – %βραδείας συστολής). Είναι κληρονομικό, και εν πολλοίς είναι ο κύριος παράγοντας που καθορίζει τις αθλητικές ικανότητες και κλίσεις κάθε ατόμου.

Όταν κάποιος διαθέτει περισσότερες ίνες βραδείας συστολής έχει μεγαλύτερη ανοχή στην κόπωση και είναι αποδοτικότερος στα αθλήματα αντοχής (π.χ. Μαραθώνιος)

Όταν κάποιος διαθέτει περισσότερες ίνες ταχείας συστολής είναι δυνατός, γρήγορος, εκρηκτικός, κουράζεται γρηγορότερα, και μπορεί ευκολότερα να αναπτύξει το μυϊκό του σύστημα (π.χ. σπρίντερ).

Η Χριστίνα, το κορίτσι στη φωτογραφία, αποφάσισε στα 30 της να ξεκινήσει γυμναστική 2 φορές / week. Κάπου εκεί ανακαλύψαμε ότι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ατόμου με γρήγορο μυϊκό προφίλ (ταχείας συστολής). Δυνατή, γρήγορη, εκρηκτική, με ένα μυϊκό σύστημα έτοιμο να αναπτυχθεί και να αποδώσει.

Ανάμεσα στις φωτογραφίες μεσολάβησαν 12 μήνες. Στην πραγματικότητα χρειάστηκε αρκετά λιγότερο για να εκτοξεύσει την εμφάνιση και την απόδοσή της. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι σοφό να σταθώ στην προπονητική συνταγή.

Είναι σοφότερο να σταθώ στο ότι η Χριστίνα έκρυβε μέσα της μια αθλήτρια με τεράστιες δυνατότητες, που όμως στα 30 της ακόμα κοιμόταν. Ένα δώρο που της δόθηκε και παραλίγο να μην το ανοίξει ποτέ.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν γενετικά κάποιες αθλητικές κλίσεις. Κάποιοι μάλιστα πολύ σημαντικότερες απ’ ότι φαντάζονται. Και ίσως σε αθλήματα που ούτε καν φαντάζονται.

Η εποχή μας είναι γεμάτη από αθλητικές επιλογές. Ο καθένας ας ακούσει το DNA του και ας εκτοξευθεί.

Add Your Comment