Έχετε ιστορικό καρδιοπάθειας ή καρκίνου στην οικογένειά σας;

Read more

H αναπνοή είναι πολύ σημαντική για όλα τα εν ζωή όντα ,είναι η ίδια η ζωή ,είναι εκείνο το συστατικό που χωρίζει τα έμψυχα από τα άψυχα .Είτε είμαστε ακίνητοι ,είτε τρέχουμε, είτε κοιμόμαστε ,η αναπνοή θα λειτουργεί σαν μια διαρκής παρουσία που θα επηρεάζει όλες τις υπόλοιπες λειτουργίες της ζωής ,από τις πολύπλοκες χημικές αντιδράσεις των κυττάρων μέχρι τις λεπτές ψυχολογικές καταστάσεις.

Read more

Είναι γνωστά σε όλους μας πλέον τα πολυάριθμα οφέλη που απορρέουν από την άσκηση, όπως η καρδιαγγειακή ευρωστία, η δύναμη, η μυϊκή αντοχή, η ευλυγισία, η επιθυμητή σύσταση σώματος, ακόμα και οι θετικές επιδράσεις στην ψυχολογία μας. Η άσκηση όμως δεν αποτελεί πανάκεια, δηλαδή δεν μπορεί να θεραπεύσει όλες τις παθήσεις! Εντούτοις, κάποιες αναφορές των ΜΜΕ τείνουν να μας κάνουν να πιστέψουμε το ακατόρθωτο. Όλοι όσοι λοιπόν επιθυμούν να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα γυμναστικής για ευρωστία ή για μείωση του λίπους πρέπει να γνωρίζουν ότι:

Read more

Ο προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος σε όλες τις ηλικίες έχει προσλάβει μεγάλη έκταση τα τελευταία χρόνια, κυρίως εξ αιτίας της μεγάλης δημοσιότητας περιστατικών αιφνίδιου θανάτου στην άθληση. Ο προαθλητικός έλεγχος επομένως έχει σαν πρώτο στόχο την πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου στη διάρκεια σωματικής άσκησης. Επίσης όμως σκοπός του προαθλητικού ελέγχου είναι και η διάγνωση παθολογικών καταστάσεων που δεν αποκλείουν την πλήρη ή με περιορισμούς αθλητική δραστηριότητα, αλλά απαιτούν ειδικές προφυλάξεις και παρακολούθηση.

Read more

Η υπερθερμία και η αφυδάτωση μπορεί να έχουν επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία και την αθλητική απόδοση. Ιδιαίτερα τα παιδιά, σε σχέση με τους ενήλικες, είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τέτοιες επιπλοκές. Αυτό συμβαίνει διότι τα παιδιά 1) έχουν χαμηλότερο ρυθμό παραγωγής ιδρώτα σε σχέση με του ενήλικες (περίπου κατά 2,5 φορές), 2) η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος στην οποία αρχίζει η εφίδρωση, είναι υψηλότερη στα παιδιά από ότι στους ενήλικες και εξισώνεται με αυτή των ενηλίκων στα πρώτα στάδια της εφηβείας.

Read more