Η υπερθερμία και η αφυδάτωση μπορεί να έχουν επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία και την αθλητική απόδοση. Ιδιαίτερα τα παιδιά, σε σχέση με τους ενήλικες, είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τέτοιες επιπλοκές. Αυτό συμβαίνει διότι τα παιδιά 1) έχουν χαμηλότερο ρυθμό παραγωγής ιδρώτα σε σχέση με του ενήλικες (περίπου κατά 2,5 φορές), 2) η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος στην οποία αρχίζει η εφίδρωση, είναι υψηλότερη στα παιδιά από ότι στους ενήλικες και εξισώνεται με αυτή των ενηλίκων στα πρώτα στάδια της εφηβείας.

 

Οι πολύ μεγάλες απώλειες υγρών στα παιδιά είναι λίγο δύσκολο να συμβούν, είναι όμως πολύ πιο πιθανόν να παρατηρηθούν θερμικές βλάβες ακόμη και με χαμηλότερου βαθμού αφυδάτωση. Για κάθε απώλεια υγρών κατά τη διάρκεια της άσκησης, παρατηρείται μία ταχύτερη αύξηση στη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος στα παιδιά, σε σχέση με τους ενήλικες. Επίσης, το μικρό μέγεθος του σώματος των παιδιών οδηγεί σε ταχύτερη απορρόφηση θερμότητας από το περιβάλλον όταν η θερμοκρασία στο περιβάλλον είναι υψηλότερη από αυτή του δέρματος τους.

 

Προσοχή θα πρέπει να δίδεται τόσο στα παιδιά που αθλούνται συστηματικά, όσο και στα παιδιά που αθλούνται για λόγους ψυχαγωγίας.

 

Σημεία- κλειδιά που αξίζει να προσέξουμε στα παιδιά:

• Θα πρέπει να παρακολουθούνται για πιθανή εμφάνιση σημείων θερμικού στρες

• Μεγαλύτερη ακόμη προσοχή πρέπει να δίνεται σε παιδιά με υψηλότερα ποσοστά λίπους, καθώς έχουν ακόμη πιο περιορισμένη ικανότητα για απομάκρυνση της θερμότητας από το σώμα τους

• Να έχουν πάντα ελαφρύ ντύσιμο και να φορούν κάποιο καπέλο

• Η ένταση και η διάρκεια της άσκησης να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα όταν η άσκηση πραγματοποιείται σε θερμό περιβάλλον

• Πρέπει να εκπαιδεύουμε τα παιδιά από μικρή ηλικία σχετικά με το κομμάτι της ενυδάτωσης ώστε να αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα της πρόσληψης νερού ειδικά κατά τη διάρκεια της άσκησης.

 

Πηγή: Ronald J. Maughan, Louise M. Burke, Λάμπρος Συντώσης. Αθλητική Διατροφή Ιατρικές Εκδόσεις Π. Χ. Πασχαλίδης, 2006

Share