Οι διαφορές στη μυϊκή δύναμη των δύο φύλων, εκ πρώτης όψεως φαίνεται να είναι αρκετά μεγάλη. Οι άντρες έχουν την ικανότητα να σηκώνουν πολύ μεγαλύτερα βάρη από τις γυναίκες, κάτι που οφείλεται στη μεγαλύτερη μυϊκή μάζα και στο μεγαλύτερο σωματικό βάρος.

 

Το παραπάνω συμπέρασμα αποτυπώνεται και στα παγκόσμια ρεκόρ άρσης βαρών αντρών και γυναικών. Το γυναικείο παγκόσμιο ρεκόρ (αρασέ, κατηγορία +75) είναι στα 151 κιλά, ενώ το αντρικό (αρασέ, κατηγορία 77κιλών) είναι στα 175 κιλά.

 

Ωστόσο, αν υπολογιστεί με διαφορετικό τρόπο η μυϊκή δύναμη, τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά. Αν διαιρέσουμε τα κιλά που σηκώνονται δια το σωματικό βάρος του άνδρα ή της γυναίκας που τα σηκώνει, το αποτέλεσμα μειώνει εντυπωσιακά τις διαφορές. Αυτό σημαίνει ότι το κάθε κιλό σωματικού βάρους του άνδρα είναι ελάχιστα «δυνατότερο» από της γυναίκας. Στους μύες των ποδιών δε, η διαφορά σχεδόν εκμηδενίζεται.

 

Ο άντρας, λόγω των αντρικών ορμονών, αναπτύσσει μεγαλύτερη μυϊκή μάζα, και παραμένει πάντα δυνατότερος. Ωστόσο, και οι γυναικείες δυνατότητες στη μυϊκή δύναμη δεν είναι καθόλου περιορισμένες, όπως θεωρείται.

Share