Υπερτροφία : Έχουμε αυξημένη Πρωτεϊνοσύνθεση = μπορούμε να πετύχουμε υπερτροφία .

Παίζει ρόλο η διατροφή και η προπόνηση ? Absolutely !

Τι θα μπορούσε να μειώσει την αποδοτικότητα ενός προγράμματος υπερτροφίας ? …………………….. Η ένταση αερόβιας προπόνησης στο πρόγραμμα υπερτροφίας !

Ώρα για φυσιολογία : Τα αυτοκίνητα κινούνται με βενζίνη … το ανθρώπινο σώμα με κάτι που ονομάζεται ATP .

Πηγές ATP : Πρωτεΐνες , Υδατάνθρακες , Λίπη .

Αφού λοιπόν βρήκαμε το καύσιμο και τις πηγές που μας το προμηθεύουν, πηγαίνουμε στον κινητήρα(μυς) ------> για καύση(υδρόλυση) ------- > και παροχή ενέργειας.

 

Έτσι , το ATP γίνεται ΑDP και μετά AMP . Κατά την διάρκεια αερόβιας άσκησης μεγάλης διάρκειας , καταλαβαίνετε πως η ποσότητα ΑTP θα έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα τα κύτταρα να βρίσκονται σε μια LOW ENERGY κατάσταση . Μόλις αυτό συμβεί , στο παιχνίδι μπαίνει ένα ενζυμο που ονομάζεται AMPK . Η δουλειά του συγκειμένου ενζύμου είναι να ενεργοποιήσει διαδικασίες οι οποίες θα βελτιώσουν αυτήν την LOW ENERGY κατάσταση , διαδικασίες οι οποίες επιφέρουν απώλεια λίπους ! Αυτό ήταν το πρώτο μισό της ιστορίας .

 

Το δεύτερο μισό της ιστορία σχετίζεται με κάτι που ονομάζεται mTOR … και είναι εμπλεκόμενο στην διαδικασία της πρωτεϊνοσύνθεσης . Ποια η σχέση μεταξύ ΑΜΡΚ και mTOR; Tο ΑΜΡΚ εμποδίζει την Πρωτεϊνοσύνθεση!!!

 

Τι εννοώ με αυτό το άρθρο :

- Αν κάνω προπόνηση υπερτροφίας (άρα με ενδιαφέρει η Πρωτεϊνοσύνθεση) τότε ΔΕΝ επιτρέπεται να περιλαμβάνω αερόβια προπόνηση μεγάλης διάρκειας στο πρόγραμμα μου .

- Αν θέλω να κάνω προπόνηση υπερτροφίας όπως και αερόβια άσκηση , τότε προσπαθώ να απέχουν μεταξύ τους όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες (τουλάχιστον 24)

 

Τι δεν εννοώ με αυτό το άρθρο:

- Ανέφερα πως στο πρώτο μισό της ιστορίας καταλήγουμε σε καύση λίπους . Η αερόβια προπόνηση μεγάλης διάρκειας ΔΕΝ είναι η καλύτερη μέθοδος για απώλεια λίπους !

Share