Σε παλαιότερα άρθρα είχα αναφερθεί στην λειτουργική ανατομία του μέγα γλουτιαίου. Στο παρόν άρθρο θα αναφερθώ σε ορισμένα στοιχεία σχετικά με την συμβολή του μυός αυτού στην αθλητική απόδοση όπως και την προπόνηση του μυός για λόγους αισθητικής .

 

Glutes & Performance

Υπάρχουν πολλές ασκήσεις που μπορούν να δώσουν ερέθισμα στο μέγα γλουτιαίο. Μία άσκηση είναι το Squat ,όταν είναι DEEP SQUAT , και μία άλλη είναι οι άρσεις θανάτου (Dead lifts ). 

 

Κατά το Squat , ο μέγας γλουτιαίος επιβαρύνεται μέγιστα ενώ βρίσκεται σε μία θέση διάτασης . Η ενεργοποίηση του μυός κατά το squat , όπως είπα και πριν, εξαρτάται από το εύρος κίνησης . Ο γλουτιαίους ¨ξυπνάει¨ πραγματικά όταν ο ασκούμενος βρίσκεται στο τελείωμα της φάσης κατεβάσματος (εκεί ο γλουτιαίος βρίσκεται σε διάταση ) .

 

Κατά τις άρσεις θανάτου η ενεργοποίηση του μυός είναι σημαντική αλλά δεν μπορούμε να πούμε πως είναι η ιδανική . Αν πάρουμε ως παράδειγμα έναν σπρίντερ (επέλεξα τον σπρίντερ διότι πάρα πολλά αθλήματα περιλαμβάνουν σπριντ) θα δούμε πως οι δυνάμεις που αναπτύσσει ο γλουτιαίος κατά την διάρκεια του τρεξίματος , σε καμία περίπτωση δεν παράγονται από μία θέση διάτασης όπως αυτή του squat.

 

Στην άσκηση της φωτογραφίας, ο ασκούμενος καταφέρνει να παρέχει ένα συνεχές σημαντικό ερέθισμα στο μέγα γλουτιαίο το οποίο δεν μειώνεται όταν ο ασκούμενος φεύγει από την θέση διάτασης και έρχεται σε μια ουδέτερη θέση, κάτι το οποίο συμβαίνει κατά το squat και τις άρσεις θανάτου .

-Add this exercise for better performance -

 

Glutes & Bikini

Πριν λίγες ημέρες είχα μία συζήτηση. Το θέμα της συζήτησης ήταν πως μπορεί μια γυναίκα να προκαλέσει υπερτροφία στον μέγα γλουτιαίο χωρίς ταυτόχρονα να αυξάνεται το μέγεθος των υπόλοιπων μυών των κάτω άκρων . Κατά την άσκηση της εικόνας η συμμετοχή των τετρακέφαλων μυών είναι πολύ μικρή ενώ η κάμψη των γονάτων δεν επιτρέπει στους οπισθίους μηριαίους να ενεργοποιηθούν όπως θα ήθελαν . Το φορτίο πάει στον γλουτιαίο , τον ενεργοποιεί μέγιστα και τα αποτελέσματα της άσκησης είναι θεαματικά (αρκεί να υπάρχει επιβάρυνση και όχι κάποιο ροζ ή πράσινο βαράκι) Χρησιμοποιήστε μπάρα και αυξήστε τα κιλά προοδευτικά !

-Add this exercise for a better bikini -

Share