Η αποτελεσματική προπόνηση από τον «άδικο κόπο», απέχει μόνο λίγες επαναλήψεις, λίγη αντίσταση, λίγα δευτερόλεπτα διάλειμμα, λίγη προσπάθεια, λίγες θερμίδες. Πόσο σίγουρος/η είσαι ότι το πρόγραμμα άσκησης που ακολουθείς είναι αποτελεσματικό;

Read more

Έχουμε όλοι τον ίδιο σωματότυπο; Μπορούμε όλοι εξίσου εύκολα να παχύνουμε και να αδυνατίσουμε; Αν ακολουθήσω το πρόγραμμα άσκησης και διατροφής της φίλης μου θα αποκτήσω το σώμα της;

Read more

Το σώμα μας αποτελείται από πολλά διαφορετικά τμήματα όπως τα γόνατα, η λεκάνη, η σπονδυλική στήλη, ο αυχένας κ.α. Σε ιδανικές συνθήκες, όλα αυτά τα τμήματα είναι απόλυτα «ευθυγραμμισμένα» μεταξύ τους, εξασφαλίζοντας την καλή στάση και την καλαισθησία του σώματος.

Read more

Τα τελευταία χρόνια το personal training έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην Ελλάδα, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό παρατηρώντας τις τάσεις της τελευταίας δεκαετίας σε Ευρώπη και Αμερική. Η αύξησή του γίνεται παράλληλα με τη συνεχώς αυξανόμενη ενημέρωση των ανθρώπων, σχετικά με την άσκηση.

Read more

Η εγγραφή στο γυμναστήριο, είναι η σκέψη που υπάρχει στο μυαλό σχεδόν όλων των ανθρώπων που δεν ασχολούνται με την άσκηση. Σίγουρα ο καθένας έχει πολλές δικαιολογίες για να υποστηρίξει την αναβλητικότητά του, ωστόσο τα παρακάτω στοιχεία θα κάμψουν τις αντιστάσεις σας και θα σας «σπρώξουν» στην πόρτα το γυμναστηρίου..

Read more

΄΄ Ο εννιάχρονος Jeremy Schill ζύγιζε μόνο 29,5 κιλά, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να σηκώσει το πίσω μέρος του οικογενειακού τους αυτοκινήτου 1.860 kg από το στήθος του πατέρα του! Το αυτοκίνητο είχε γλιστρήσει από το γρύλλο ενώ ο Rique Schill δούλευε κάτω από αυτό, καταπλακώνοντάς τον κάτω από τον οπίσθιο άξονα. Όταν ο Jeremy συνειδητοποίησε ότι ο πατέρας του ασφυκτιούσε, το παιδί της τρίτης δημοτικού ανύψωσε το αυτοκίνητο αρκετά ώστε να επιτρέψει στον πατέρα του να αναπνεύσει και να επιτρέψει στη μητέρα του να τοποθετήσει έναν άλλον γρύλλο κάτω από τον πίσω προφυλακτήρα ΄΄ (πηγή: Φυσιολογία της Άσκησης και του Αθλητισμού, Jack H. Wilmore, David L. Costill)

Read more

Ένα γυμνασμένο σώμα υπακούει πάντα στην αρχή της αναστρεψιμότητας. Η αρχή αυτή μας διδάσκει ότι τα αποτελέσματα της άσκησης χάνονται όταν αυτή διακοπεί, και οι διακοπές είναι μία περίοδος όπου η προπόνηση σταματά.

 

Παράλληλα με την παύση της προπόνησης, συνήθως, χαλαρώνει και ο αυτοέλεγχος στη διατροφή, και έτσι τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί σιγά σιγά «παρακμάζουν». Ωστόσο υπάρχει ο τρόπος ώστε να διατηρηθείτε σε φόρμα. Ένα 20λεπτο πρόγραμμα είναι αρκετό για να συντηρήσει ό,τι έχετε «χτίσει», μέχρι να γυρίσετε στο γυμναστήριο !

 

1η άσκηση: Μονόζυγο - κάντε το maximum των επαναλήψεων που μπορείτε (οι γυναίκες που είναι πιο αδύναμες μπορούν να κάνουν σε ένα χαμηλότερο μονόζυγο, ώστε να ακουμπούν το ένα πόδι στο έδαφος)

2η άσκηση: Συνεχόμενα άλματα από θέση καθίσματος με τα πόδια στο άνοιγμα των ώμων – 12 επαναλήψεις

3η άσκηση: Push ups – κάντε το maximum των επαναλήψεων που μπορείτε (οι γυναίκες που είναι πιο αδύναμες να ακουμπούν τα γόνατά τους στο έδαφος)

4η άσκηση: Συνεχόμενα άλματα από θέση καθίσματος με πόδια ανοιχτά (περισσότερο από το άνοιγμα των ώμων) – 12 επαναλήψεις

5η άσκηση: Εκτάσεις ώμων στο πλάι με αλτήρες – 12 επαναλήψεις (αν δεν έχετε αλτήρες στις διακοπές, μπορείτε να κρατάτε στα χέρια άλλα αντικείμενα π.χ. μπουκάλια με νερό)

6η άσκηση: Κοιλιακοί στο έδαφος – 30 επαναλήψεις

7η άσκηση: Ραχιαίοι στο έδαφος – 25 επαναλήψεις

 

Κάντε τη μία άσκηση μετά την άλλη χωρίς διάλειμμα και στο τέλος του κύκλου των 7 ασκήσεων κάντε διάλειμμα 60΄΄. Επαναλάβετε τον ίδιο κύκλο για 3 ή 4 φορές ανάλογα με το επίπεδό σας.

 

Σε 20 λεπτά θα έχτε εκτελέσει ένα πρόγραμμα υψηλής έντασης, που μπορεί να πραγματοποιηθεί όπου και αν είστε, χωρίς καθόλου εξοπλισμό, το οποίο θα διατηρήσει τη φυσική κατάσταση που έχετε κερδίσει! Δοκιμάστε το !

Τα ημικαθίσματα (ή Squat) είναι μία από τις πιο πολυχρησιμοποιημένες ασκήσεις στο χώρο του fitness, και αποτελούν βασικό μέρος στα περισσότερα προγράμματα ενδυνάμωσης τόσο των αρχαρίων όσο και των αθλητών υψηλού επιπέδου. Μία άσκηση πολυμυϊκή, η οποία ανάλογα με τη χρήση της μπορεί να επιτύχει από σύσφιξη και υπερτροφία, μέχρι εκτόξευση της απόδοσης ενός αθλητή, ενώ παράλληλα μπορεί να βοηθήσει έναν ηλικιωμένο να παραμείνει λειτουργικός και αυτοεξυπηρετούμενος!

Read more