Η φόρτιση υδατανθράκων, είναι μία διαιτητική τεχνική ή οποία σχεδιάστηκε για να βελτιώσει εμμέσως την απόδοση σε ορισμένα αθλήματα.

 

Με αυτήν την τεχνική μπορούν να ωφεληθούν αθλητές που παίζουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χάντμπολ, ποδηλάτες, σκιέρ, δρομείς μεγάλων αποστάσεων, τεννίστες, καθώς και άλλοι αθλητές που το άθλημά τους απαιτεί τη διατήρηση υψηλών εντάσεων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

 

Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες χρησιμοποιούν ως κύρια πηγή ενέργειας τους υδατάνθρακες. Επομένως, η υπερφόρτωση του οργανισμού με υδατάνθρακες, σκοπεύει στην καθυστέρηση της εμφάνισης της κόπωσης, κάτι που οδηγεί στην βελτίωση της απόδοσης.

 

Υπάρχουν αρκετές τεχνικές φόρτισης υδατανθράκων, οι οποίες είναι αποτελεσματικές. Οι περισσότερες έχουν κοινό χαρακτηριστικό την ξεκούραση και μία συγκεκριμένη δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες. Κάποιες από αυτές βασίζονται στην σχεδόν πλήρη εξάντληση των αποθεμάτων υδατάνθρακα του σώματος πριν την ξεκούραση και τη φόρτιση.

 

Είναι σημαντικό ο σχεδιασμός της δίαιτας να γίνεται από διαιτολόγο-διατροφολόγο. Έτσι μόνο διασφαλίζεται η ομαλή αντίδραση του οργανισμού, αλλά και η αποτελεσματικότητα του προγράμματος.

Share