Οσφυαλγία από κακή στάση του σώματος

Όταν η γενική στάση του σώματος είναι φυσιολογική (κατά την ορθοστασία), τότε όλα τα μέλη του σώματος είναι στη θέση τους, συνεργάζονται άριστα μεταξύ τους και σταθεροποιούν τη μέση. Έτσι όλες οι φυσιολογικές καθημερινές κινήσεις και ασκήσεις γίνονται με ασφάλεια και χωρίς πόνους.

 

Στις περιπτώσεις που υπάρχει κακή στάση του σώματος, η μέση είναι ένα σημείο που επιβαρύνεται ιδιαίτερα. Οι μύες εκεί, δεν έχουν την κατάλληλη ελαστικότητα, είναι αδύναμοι, «μεταβάλουν» τη φυσιολογική θέση των οστών και αυξάνουν ή μειώνουν τη φυσιολογική λόρδωση της μέσης.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι μύες της περιοχής δε μπορούν να συνεργαστούν σωστά. Έτσι δημιουργούνται δυσλειτουργίες, οι οποίες οδηγούν σε οσφυαλγία. Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου, λόγω του ότι το σώμα συνηθίζει όλο και περισσότερο σε αυτή τη στάση, πιθανόν η οσφυαλγία να επιδεινώνεται.

 

Στην οσφυαλγία από κακή στάση του σώματος, συχνά αναφέρεται πόνος και δυσκαμψία κατά τις πρωινές ώρες, μετά το νυχτερινό ύπνο, ο οποίος την υπόλοιπη μέρα εξαφανίζεται. Η εξήγηση αυτής της συμπεριφοράς, είναι ότι κατά τον ύπνο πιθανόν να υπάρχουν θέσεις που προκαλούν πόνο. Έτσι, όταν αλλάζουν αυτές οι θέσεις, σταματάει και ο πόνος.

 

Η λύση στην οσφυαλγία από κακή στάση, μπορεί να δοθεί από έναν εξειδικευμένο καθηγητή φυσικής αγωγής. Το πρώτο βήμα είναι μία εξέταση της στάσης του σώματος, για να φανούν οι «πηγές» που πυροδοτείται πόνος.

Add Your Comment