Τα αναβολικά στεροειδή, έχουν γίνει ευρέως γνωστά, λόγω της χρησιμοποίησης τους από κάποιους αθλητές και από αρκετούς μη αθλητές. Ο στόχος τους είναι να ενισχύσουν την απόδοση, και να δημιουργήσουν ένα υπερβολικά μυώδες σώμα.

 

Τα φάρμακα αυτά, είναι συνθετική αναπαραγωγή της τεστοστερόνης, και λαμβάνονται με συνταγή γιατρού, σε ελάχιστες ποσότητες, για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων όπως καρκίνος του μαστού, σοβαρά εγκαύματα, σπάνιοι τύποι αναιμίας κ.α.

 

Οι αθλητές που χρησιμοποιούν αναβολικά στεροειδή, λαμβάνουν 20 έως 100 φορές μεγαλύτερες δόσεις από αυτές που χρησιμοποιούνται στην ιατρική. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουν μεγάλη αύξηση της μυϊκής μάζας, της δύναμης και της απόδοσης. Ωστόσο, οι παρενέργειες που συνοδεύουν αυτά τα φάρμακα, είναι πολύ περισσότερες και σοβαρότερες από τα οφέλη τους.

 

Η λήψη αναβολικών στεροειδών είναι ένας παράνομος και επικίνδυνος τρόπος για τη βελτίωση της απόδοσης. 25 αθλητές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980, πέθαναν λόγω παθήσεων που αποδόθηκαν σε λήψη αναβολικών στεροειδών. Δυστυχώς, φαίνεται  ότι κάποιοι αθλητές, αλλά και μη αθλητές, παρόλο που γνωρίζουν τις παρενέργειες, συνεχίζουν και κάνουν χρήση αυτών των φαρμάκων.

Share