Τι κινδύνους κρύβουν οι πρωτεϊνικές δίαιτες;

Όλοι σας θα έχετε ακούσει κατά καιρούς για τις γνωστές δίαιτες που βασίζονται κυρίως σε πρωτεΐνη και η περιεκτικότητα τους σε υδατάνθρακες είναι πολύ μικρή. Πολλοί από εσάς θα έχετε μπει κατά καιρούς και στη διαδικασία να τις εφαρμόσετε.

 

Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι όσον αφορά την απώλεια βάρους οι δίαιτες αυτές σε σχέση με συμβατικές χαμηλού λίπους δίαιτες υπερτερούν στους 6 μήνες αλλά δεν φαίνεται να υπερτερούν στους 12 μήνες.

 

Γνωρίζετε όμως ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι που κρύβονται πίσω από την εφαρμογή μίας τέτοιας δίαιτας?

 

1) Μία δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη και χαμηλή σε υδατάνθρακες είναι παράλληλα και υψηλή σε λίπος (το τρίτο μακροθρεπτικό συστατικό της τροφής μας που μας παρέχει ενέργεια). Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η κατανάλωση κορεσμένων λιπών που συμβάλλουν στην αύξηση της κακής χοληστερόλης (LDL).

 

2) Υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών οδηγεί σε υψηλή πρόσληψη πουρινών που συμβάλλουν στην αύξηση ουρικού οξέος.

 

3) Μία δίαιτα πτωχή σε υδατάνθρακες οδηγεί σε γενική κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

 

4) Η υπερβολικά υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αποβολή ασβεστίου μέσω των ούρων και να αυξήσει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση.

 

5) Η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων οδηγεί σε μία κατάσταση που ονομάζεται κέτωση και μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για καρδιακή αρρυθμία.

 

6) Τέτοιου είδους δίαιτες επιβάλλουν χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση δυσκοιλιότητας.

 

7) Τέλος λόγω χαμηλής κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, γαλακτοκομικών, που περιέχουν κάλιο και ασβέστιο το οποίο βοηθά στην πτώση της αρτηριακής πίεσης και παράλληλης υψηλότερης κατανάλωσης νατρίου αυξάνεται ο κίνδυνος για αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

 

Την επόμενη φορά.. πριν επιχειρήσετε την εφαρμογή μία τέτοιας δίαιτας ξανασκεφτείτε το.. Και φυσικά συμβουλευτείτε έναν πτυχιούχο Διαιτολόγο- Διατροφολόγο ο οποίος θα αξιολογήσει τις πραγματικές σας ανάγκες.

 

• Astrup, Arne, Thomas Meinert Larsen, and Angela Harper. “Atkins and other low-carbohydrate diets: hoax or an effective tool for weight loss?.” The Lancet364.9437 (2004): 897-899.

• Jeor, Sachiko T. St, et al. “Dietary protein and weight reduction A statement for healthcare professionals from the Nutrition Committee of the Council on Nutrition, Physical Activity, and Metabolism of the American Heart Association.” Circulation 104.15 (2001): 1869-1874.

Add Your Comment