Ποια είναι η αλήθεια για την προπόνηση δόνησης;

Τα τελευταία χρόνια, η προπόνηση δόνησης έχει εισαχθεί δυναμικά στο χώρο του fitness, κερδίζοντας συνεχώς έδαφος από τις συμβατικές μεθόδους προπόνησης. Ιστορικά, η δόνηση χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης από Ρώσους αστροναύτες.

Έκτοτε, έχει πραγματοποιηθεί μία σειρά επιστημονικών ερευνών, προκειμένου να αποδειχθεί αν πράγματι η δόνηση έχει προπονητικά και θεραπευτικά οφέλη για το ανθρώπινο σώμα.

 

Το συγκεκριμένο είδος άσκησης έχει διαφημιστεί ότι είναι μία πλήρης μορφή εκγύμνασης, και ότι σε μία συνεδρία 20 λεπτών επιτυγχάνεται αδυνάτισμα, ενδυνάμωση, σύσφιξη, αύξηση μυϊκής μάζας, γράμμωση κ.α.

 

Τι πραγματικά ισχύει όμως;

Οι περισσότερες έρευνες (αλλά όχι όλες), καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η προπόνηση δόνησης μπορεί να οδηγήσει σε θετικές επιδράσεις στο σώμα. Πιο συγκεκριμένα:

 

– Φαίνεται να προκαλεί αύξηση της μυϊκής δύναμης και της ισχύος (κυρίως λόγω της βελτίωσης του νευρομυϊκού συστήματος)

– Είναι ωφέλιμη για προθέρμανση πριν από δραστηριότητες ισχύος (π.χ. άλματα, πετοσφαίριση κτλ.)

– Προλαμβάνει και αντιμετωπίζει προβλήματα οστεοπόρωσης

– Δεν επιφέρει βελτιώσεις στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα, άρα δεν αντικαθιστά τα αερόβια μηχανήματα (διάδρομος, ποδήλατο κτλ.)

– Δεν μειώνει το σωματικό λίπος και βάρος, συνεπώς δεν επιφέρει γράμμωση

– Πιθανόν να βελτιώνει την ευλυγισία των μυών

 

Συνεπώς όχι, δεν είναι μία πλήρης μορφή εκγύμνασης που πετυχαίνει τα πάντα σε 20 λεπτά. Πιθανόν μπορεί να επιτύχει αύξηση της δύναμης και μυϊκή τόνωση, αλλά η ασφαλέστερη επιλογή φαίνεται πως είναι να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές τεχνικές ενδυνάμωσης.

 

Ωστόσο, η δόνηση έχει συνδεθεί και με δυσμενείς επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες στο καρδιαγγειακό, αναπνευστικό, ενδοκρινικό, νευρικό και κινητικό σύστημα. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι εργάτες σε επαγγέλματα με παρατεταμένη έκθεση σε έντονη δόνηση (π.χ. κομπρεσέρ), παρουσιάζουν συχνότερα τέτοιου είδους προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση όμως, όταν η συγκεκριμένη μορφή προπόνησης εκτελείται ανάλογα με το επίπεδο και την ανοχή του ασκούμενου, ο κίνδυνος εμφάνισης τέτοιων καταστάσεων ελαχιστοποιείται.

 

Αντενδείξεις για την προπόνηση δόνησης

Πρόσφατη ή πιθανή θρόμβωση, καρδιαγγειακά προβλήματα, οξεία αρθρίτιδα ή αρθροπάθεια, πρόσφατα κατάγματα ή ουλές, οξείες φλεγμονές, τεχνητά εμφυτεύματα στα άκρα, αρθρωπλαστικές (ισχίο, γόνατο), βηματοδότης, stead, έντονα προβλήματα μέσης (δισκοπάθεια, σπονδυλόλυση κ.α.), σακχαρώδης διαβήτης, επιληψία, ημικρανία, ύπαρξη όγκων, πέτρες στα νεφρά ή στη χολή, προβλήματα δυσλειτουργίας στον αμφιβληστροειδή, εγκυμοσύνη, πολυκυστικές ωοθήκες, σπιράλ.

Add Your Comment