Τα κρασιά και το “γαλλικό παράδοξο”

Πολλές φορές τα στατιστικά οδηγούν τη σκέψη και τη γνώση πιο μακρυά.

Πριν κάποιες δεκαετίες οι επιστήμονες απέδειξαν ότι για να προφυλαχτεί ο άνθρωπος από τη στεφανιαία νόσο (καρδιοπαθειες, εγκεφαλικά, κ.α.) πρέπει να τρώει σωστά, να μην καπνίζει, να κινείται.

 

Ολα αυτά ήταν σε πλήρη αντίθεση με τις συνήθειες των ανθρώπων στη Βόρεια Αμερική και στην Βόρεια Ευρώπη. Σε αυτές τις χώρες η ποσότητα και η ποιότητα του φαγητού ήταν κακή, μιας και διατρέφονταν με fast food, τυριά, ζωικά λίπη κ.α.

 

Αυτές οι συνήθειες οδηγούσαν σε έξαρση της στεφανιαιας νόσου στις συγκεκριμένες χώρες – πλην μίας. Η Γαλλία, παρόλο που έτρωγε το ίδιο ή και χειρότερα από τις Βορειοευρωπαικές και Βορειοαμερικανές χώρες σκόραρε πολύ λιγότερους θανάτους.

 

291 άνδρες στους 100000 έχαναν τη ζωή τους στην Αμερική, και μόνο 99 στους 100000 στη Γαλλία. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως το “γαλλικό παράδοξο”.

 

Το στο καλό συμβαίνει στη Γαλλία και τη γλιτώνουν;

Τα στατιστικά έφεραν νέες έρευνες οι οποίες έδειξαν ότι το μυστικό βρισκόταν στο κρασί. Το κρασί περιέχει αιθανόλη και πολυφαινολες, ουσίες που προστατεύουν τις αρτηρίες του οργανισμού από τη στεφανιαία νόσο και τους αιφνιδιους θανάτους.

 

Οι Γάλλοι πίνουν περισσότερο κρασί κατά κεφαλή από οποιονδήποτε Βορειοευρωπαιο ή Αμερικανό. Ωστόσο δεν φαίνεται να υπερτερούν τα γαλλικά κρασιά έναντι των άλλων.

 

Τα στατιστικά μίλησαν, ας τα ακούσουμε.