10 facts για το βιολογικό μας ρολόι !

🔸️ Κάθε άνθρωπος, στη σύνδεση εγκέφαλος – υπόφυση – υποθάλαμος, έχει ένα κεντρικό “ρολόι”. Επίσης κάθε σημαντικό όργανο ή ιστός έχει ένα δικό του ξεχωριστό “ρολόι”.

🔸️ Κάθε ένα από αυτά τα ρολόγια, με βάση το 24ωρο, ακολουθεί έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο εργασίας. Και όλα μαζί συντονίζονται για να εργαστεί αρμονικά το σώμα. Αυτή η ενορχήστρωση είναι το βιολογικό ρολόι (κιρκάδιος ρυθμός).

🔸️ Το ON/OFF της ορχήστρας εξαρτάται από το φως της ημέρας/σκοτάδι και από την τροφή. Κάθε όργανο/ορμόνη/ιστός έχει το δικό του ωράριο.

🔸️ Όταν συμβαίνουν μικρές προσωρινές αλλαγές (πείνα, υπερφαγία , αϋπνία, πολύς ύπνος, θερμοκρασία, jet lag, στρες κ.α) το σύστημα προσαρμόζεται και ανταποκρίνεται.

🔸️ Όταν συμβαίνουν μεγάλες επαναλαμβανόμενες αλλαγές το σύστημα ξερυθμίζεται. Αυτό οδηγεί σε παχυσαρκία, διαβήτη, υπέρταση, κατάθλιψη, καρκίνο, νοητική έκπτωση, Alzheimer, διάσπαση συγκέντρωσης, και νοσήματα στο αντίστοιχο όργανο του οποίου το ρολόι ξερυθμίζεται.

🔸️ Ο σύγχρονος τρόπος ζωής (πχ κινητό πριν τον ύπνο) και τα επαγγέλματα με βάρδιες σοκάρουν το βιολογικό ρολόι. Τα βραδινά επαγγέλματα συχνά εμφανίζουν παχυσαρκία, υπέρταση διαβήτη κ.α. (πχ νοσηλεύτριες).

🔸️ Σύμφωνα με το βιολογικό ρολόι πρέπει να τρώμε μέχρι τις 7-8 το βράδυ. Από κει και πέρα το σώμα δεν ξέρει τι να κάνει τις προσλαμβανόμενες θερμίδες και τις αποθηκεύει σαν λίπος (κυρίως τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά). Γι αυτό οι διαλειμματικές και οι κετογονικές δίαιτες θεωρείται ότι ευνοούν την αρμονική λειτουργία.

🔸️ Μετά τα 57-60 χρόνια η αρμονία του κιρκάδιου ρυθμού φθίνει. Κάθε ιστός έχει πιο αυτόνομη δράση και δεν υπάρχει ικανός εξισορροπητικος μηχανισμός για να ξαναρυθμίσει το σύστημα (διαταραχές ύπνου, νόησης κτλ).

🔸️ Υπάρχουν γενετικές μεταβολές και ιδιομορφίες στο βιολογικό ρολόι κάθε ανθρώπου.

🔸️ Φαίνεται ότι οι διαταραχές στον κιρκάδιο ρυθμό συμβάλλουν στην πυροδότηση πολλων ασθενειών του σύγχρονου ανθρώπου. Γι αυτό και το συγκεκριμένο πεδίο θα απασχολήσει πολύ την ιατρική του μέλλοντος. Ίσως δούμε και αντίστοιχη ιατρική ειδικότητα.

Γι αυτό σεβασμός στο ρολόι μας.

Add Your Comment