Διαχείρηση του βάρους: Ποσότητα και ποιότητα

Το φαγητό που τρώμε, οι θερμίδες που καίμε, το αποθηκευμένο λίπος και οι μύες είναι διαφορετικές μορφές ενέργειας. Η μεταβολή του βάρους (δηλαδή της ενέργειας) βασίζεται στον 1ο νόμο της θερμοδυναμικής και το διαχειριζόμαστε μέσω του θερμιδικου ισοζυγίου.

Το θερμιδικό ισοζύγιο είναι η διαφορά μεταξύ των θερμίδων που προσλαμβάνουμε, και των θερμίδων που καίμε. Σε γενικές γραμμές η ποσότητα που τρώμε και η ποσότητα των θερμίδων που καίμε καθορίζουν το νούμερο στη ζυγαριά.

 

Η εικόνα του σώματος όμως είναι κάτι διαφορετικό και συνήθως δεν είναι σε απόλυτη συνάρτηση με το νούμερο στη ζυγαριά. Δεν έχουν όλα τα αδύνατα άτομα ωραίο σώμα.

 

Η εικόνα καθορίζεται κυρίως από τη σύσταση του σώματος (% λίπους και % μυϊκής μάζας) που έχει ένα άτομο. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτά επηρεάζονται και διαμορφώνονται από την αναλογία της διατροφής και από τον τύπο της άσκησης.

 

Εν ολίγοις, για να διαχειριστεί ένα άτομο το βάρος του συνήθως​ αρκεί να μην τρώει πολυ. Για να διαχειριστεί όμως την εικόνα του, χρειάζεται σωστή ρύθμιση της ποσότητας της τροφής (πόσες θερμίδες), σωστή ρύθμιση της ποιότητας (τι τροφή) και σωστός προγραμματισμός της άσκησης.

Add Your Comment