Εμμηνορροϊκός κύκλος, ευκαιρίες και παγίδες

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τις ορμόνες. Κάθε μήνα βιώνουν μια σειρά από γεγονότα που τις επηρεάζουν σωματικά και ψυχολογικά.

Αυτή η επαναλαμβανόμενη σειρά γεγονότων, ο εμμηνορροϊκός κύκλος, επιφέρει συνεχείς αλλαγές -απο μέρα σε μέρα- στα επίπεδα των ορμονών. Σε κάθε φάση του κύκλου υπερισχύει η μία ή η άλλη ορμόνη.

 

Υπό φυσιολογικές συνθήκες κάθε ορμόνη φτάνει στο peak της συγκεκριμένη περίοδο και αμέσως μετά μειώνεται. Μία διαδικασία που μοιάζει με την κορύφωση και την εκτόνωση ενός κύματος.

 

Όταν μιλάμε για προπόνηση, η πορεία κάθε ορμόνης μέσα στον μήνα και ο συνδυασμός της με τα άλλα “κύματα” συνοδεύεται με ευκαιρίες και με παγίδες.

 

Τα “limit up” και τα “limit down” των οιστρογόνων, της προγεστερόνης, της τεστοστερόνης κτλ δίνουν την ευκαιρία να αντιληφθούμε τις δυνατότητες και τις τάσεις του σώματος εκείνες τις μέρες.

 

Εξετάζοντας την πορεία των ορμονών υπάρχουν μέρες που ευνοούν την προπόνηση δύναμης και αντοχής, καίγοντας περισσότερους υδατάνθρακες, ενώ άλλες που ευνοούν το fat loss.

 

Κάποιες μέρες ο βασικός μεταβολισμός πέφτει και άλλες αυξάνεται ακόμα και 7,7%. Μέσα στον κύκλο μεταβάλλεται η ευαισθησία στην ινσουλίνη, οπότε η τάση για αποθήκευση λίπους διαφέρει από περίοδο σε περίοδο.

 

Στην ωορρηξία, για παράδειγμα, το peak των οιστρογόνων συναντά το peak της τεστοστερόνης. Ευκαιρία για personal best record, αλλά και παγίδα για ενδεχόμενο τραυματισμού λόγω πιθανού μειωμένου νευρομυικού ελέγχου.

 

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος κρύβει ευκαιρίες. Αρκεί να ξέρεις να τις εκμεταλλευτείς.

Add Your Comment