Κορτιζόλη: Όταν το στρες μπορεί να παχαίνει..

Καμιά φορά τα πράγματα έρχονται έτσι που το στρες μπορεί να παχαίνει περισσότερο από ένα γλυκό.

Καμιά φορά το αρνητικό στρες δημιουργεί συνθήκες τέτοιες που εμποδίζουν το fat loss και την ανάπτυξη των μυών.

 

Η κορτιζόλη είναι μια απαραίτητη ορμόνη που εκκρίνεται από τα επινεφρίδια, προκειμένου να τροφοδοτήσει το σώμα με άμεση ενέργεια όταν υπάρχει στρεσογόνα κατάσταση.

 

Όταν είναι ένα άτομο στη σπηλιά και δει ξαφνικά μια αρκούδα η κορτιζόλη ανεβαίνει. Το ίδιο όταν τρέχει για να προλάβει το λεωφορείο, το ίδιο όταν κάνει έντονη άσκηση.

 

Όταν τα επίπεδα της κορτιζόλης είναι ψηλά αυξάνεται η γλυκόζη στο αίμα και “ξοδεύεται” μυική μάζα, προκειμένου να λυθεί η στρεσογόνα κατάσταση. Ως εδώ όλα καλά.

 

Στις περιπτώσεις που το αίσθημα του στρες διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην καθημερινότητα, τότε τα επίπεδα της κορτιζόλης είναι συνεχώς υψηλά.

 

Εκεί υπάρχει πρόβλημα. Προκαλείται απώλεια μυικής μάζας, αποθηκεύεται λίπος, δημιουργείται αντίσταση στην ινσουλίνη, υπέρταση και πιθανή ευαισθησία στο στομάχι.

 

Επομένως η σταθερά αυξημένη κορτιζόλη ισοδυναμεί με εμπόδιο στο δρόμο για fat loss και ανάπτυξη μυών.

 

Η αποτελεσματικότερη μέθοδος για μείωσή της είναι η καλύτερη διαχείριση του στρες. Ο καθένας βρίσκει τον δικό του τρόπο να το διαχειριστεί.

 

Γενικά νομίζω ότι περνάνε καλύτερα όσοι καταφέρνουν να δρουν με τη λογική και να τα παίρνουν όλα ελαφριά. Θα πόνταρα σε αυτούς για το ποιος έχει χαμηλότερη κορτιζόλη.

Add Your Comment