Ορμόνες και προπόνηση

Αν όλοι οι personal trainers είχαν τη δυνατότητα να κάνουν μια ευχή και να ζητήσουν ένα μαγικό από το τζίνι, τότε σίγουρα θα ήταν: Να μπορούμε να ρυθμίζουμε με ακρίβεια τα επίπεδα ορμονών στον οργανισμό κάθε ατόμου (και εννοείται με φυσικούς τρόπους).

Αν είχαμε τη δυνατότητα τα ρυθμίσουμε αυτούς τους δείκτες, θα ζούσαμε σε έναν κόσμο με αδύνατους, γυμνασμενους και κεφατους ανθρώπους. Οι ορμόνες σε μεγάλο βαθμό βοηθούν στη μείωση του % λίπους, στην αύξηση της μυϊκής μάζας, στην ξεκούραση – ανάρρωση, στη διάθεσή, στην ψυχολογία κ.α.

 

Γνωρίζουμε ότι η άσκηση αυξάνει τα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών όπως της τεστοστερόνης, της αυξητικής ορμόνης, της IGF-1 , των ενδορφινων κ.α. Η διαδικασία αυτή γίνεται τόσο σε οξεία φάση (αμέσως μετά την άσκηση), όσο και σε μακροχρόνιο επίπεδο, αυξάνοντας τους δείκτες των ορμονών του οργανισμού σε κατάσταση ηρεμίας.

 

Δεν έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίζουμε με ακρίβεια τις εκκρίσεις αυτές. Ωστόσο γνωρίζουμε ότι η ενδογενής αύξηση των ορμονών απαιτεί σοβαρή σωματική – μυϊκή κόπωση, υψηλές εντάσεις, μεταβολικό στρες και μεγάλη συχνότητα προπόνησης.

 

Οι ορμόνες είναι το ισχυρότερο εργαλείο. Train hard.

Add Your Comment