Η μπανάνα τελικά παχαίνει;

Η μπανάνα είναι ένα τροπικό φρούτο το οποίο έχει μπει για τα καλά στη διατροφή μας. Είναι ένα φρούτο με ωραία γεύση, μεταφέρεται και καθαρίζεται εύκολα χωρίς να μας ταλαιπωρεί. Αυτά τα χαρακτηριστικά την μετατρέπουν σε ένα ιδανικό σνακ για τις ώρες που είμαστε εκτός σπιτιού, όπως για παράδειγμα στη δουλειά. Πολλοί όμως έχουν ταυτίσει την κατανάλωση της με ενοχές καθώς θεωρούν ότι η μπανάνα παχαίνει. Ισχύει αυτός ο ισχυρισμός;

Και φυσικά όχι.. Πρόκειται απλά για έναν ακόμη μύθο. Η μπανάνα αποτελεί πηγή βιταμίνης C, βιταμινών του συμπλέγματος Β, φυτικών ινών, πολλών μετάλλων όπως κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικών.

Μπορεί ιδανικά να ενταχθεί σε ένα διατροφικό πρόγραμμα ρύθμισης της πίεσης ενός υπερτασικού, καθώς περιέχει αρκετό κάλιο και σχεδόν καθόλου νάτριο. Μία διατροφή πλούσια σε κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης. Η περιεκτικότητα της σε υδατάνθρακες και κάλιο την καθιστά ιδανικό σνακ για πριν αλλά και μετά την προπόνηση σε αθλητές και αθλούμενους. Επίσης, βοηθά στην αποφυγή κράμπας στους αθλητές, χάρη στο κάλιο που περιέχει.

Η μπανάνα επίσης είναι μία φυσική πηγή σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που συμβάλλει στο αίσθημα ευεξίας και καλής διάθεσης, είναι δηλαδή ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό!

Πόσες θερμίδες αποδίδει τελικά; Μία μικρή μπανάνα ή ½ μεγάλη αποδίδει 60 θερμίδες. Αντιστοιχεί δηλαδή σε ένα μέτριο μήλο. Κανένας φόβος λοιπόν να την εντάξουμε στην καθημερινή κατανάλωση των φρούτων μας. Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σε μία ισορροπημένη διατροφή το σημαντικό είναι η ποικιλία, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση των φρούτων!

Ευανθία Παγουρτζή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Add Your Comment