Η δύναμη της Ινσουλίνης: Σύμμαχος ή αντίπαλος;

Όταν ένα άτομο θέλει να βελτιώσει σοβαρά τη σωματική του εικόνα, ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να κάνει, είναι να κοιτάξει να συμμαχήσει με ένα θηρίο που ζει μέσα του. Το θηρίο αυτό ονομάζεται ινσουλίνη.

 

Η ινσουλίνη μάλλον μοιάζει με το μαχαίρι. Το μαχαίρι μπορεί να κόψει το μήλο, αλλά μπορεί και να σκοτώσει.

 

Η δουλειά της ινσουλίνης είναι να ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, να βοηθά στη μεταφορά της γλυκόζης σε μύες- συκώτι- λιποκύτταρα, και να δίνει το έναυσμα στους μύες για την πρωτεϊνοσύνθεση.

 

Με απλά λόγια η συγκεκριμένη ορμόνη βοηθά στην αναπλήρωση της ενέργειας και επιταχύνει τη διαδικασία του χτισίματος των μυών.

 

Κάθε φορά που τρώμε ένα γεύμα η ινσουλίνη αυξάνεται. Η αύξηση αυτή οδηγεί σε αναπλήρωση της ενέργειας και στο χτίσιμο των μυών. ΑΛΛΑ για όσο χρόνο παραμένει σε υψηλά επίπεδα το σώμα αποθηκεύει λίπος (και αναστέλλεται η λιπόλυση).

 

Επομένως το καλύτερο σενάριο είναι να δημιουργούμε τέτοιες συνθήκες που η ινσουλίνη να αυξάνεται λίγο, να κάνει τη δουλειά της όσο πιο γρήγορα γίνεται και στη συνέχεια να μειώνεται. Έτσι ο χρόνος που το σώμα θα αποθηκεύει λίπος θα είναι ο λιγότερος δυνατός.

 

Τις παραπάνω συνθήκες – μιλώντας για τον υγιή πληθυσμό- μπορούμε να τις προσεγγίσουμε ρυθμίζοντας αποτελεσματικά το φαγητό που λαμβάνουμε.

 

Η ποιότητα της τροφής, οι υδατάνθρακες, η ώρα του γεύματος, η συχνότητα των γευμάτων κ.α. καθορίζουν τα πράγματα.

 

Η κοινή συνισταμένη των επιτυχημένων διατροφικών προγραμμάτων είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της ινσουλίνης. Αν το θηρίο αυτό είναι σύμμαχος, μπορείς να απογειωθείς. Αν είναι αντίπαλος έχασες.

Add Your Comment