Η δύναμη του φαινομένου Placebo

Θεωρείται δεδομένο ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να λειτουργήσει είτε θετικά είτε αρνητικά στην υγειά του σώματος. Γι αυτό και πολλές από τις σύγχρονες παθήσεις χαρακτηριζονται ψυχοσωματικες.

 

Γενικά γίνεται πολλή συζήτηση για κάτι που ονομάζεται εικονικό φάρμακο (placebo). Ένας γιατρός συνταγογραφεί ένα εικονικό φάρμακο στον ασθενή. Ο ασθενής λαμβάνει τη θεραπεία πεπεισμένος ότι θα λυθεί το πρόβλημά του (χωρίς να γνωρίζει ότι είναι μια αδρανής ουσία).

 

Τότε σε πολλές περιπτώσεις παράγεται το φαινόμενο placebo. Ο ασθενής αυθυποβάλεται και νιώθει βελτιωμένος στην ιδέα και μόνο ότι λαμβάνει τη θεραπεία. Ένα ωραιότατο brain game δηλαδή.

 

Φυσικά η έρευνα έχει ξεφύγει από τα στενά ιατρικά πλαίσια και έχει μπει στα χωράφια της σωματικής απόδοσης, της ομορφιάς κτλ. Πλέον έχει ερευνηθεί ακόμα και τι είδους χάπι εμφανισιακά είναι “αποτελεσματικότερο” στα μάτια του λήπτη.

 

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την προπόνηση;

Στην αγορά υπάρχουν ένα κάρο σαχλαμάρες για τη βελτίωση της σωματικής εικόνας. Ζώνες αδυνατίσματος, τσάι που καίει το λίπος, άπειροι λιποδιαλύτες κτλ.

Κάποιες φορές το brain game του placebo μπορεί να δουλέψει ακόμα και στη σωματική εικόνα και στην απόδοση.

 

Ο λιποδιαλύτης που σου πρότεινε η γειτόνισσα μπορεί να μη δουλέψει από μόνος του, αλλά μπορεί να σε οδηγήσει υποσυνείδητα να φας λιγότερο και ποιοτικότερα. Οπότε το placebo τη δουλειά του την έκανε.

Και υπό αυτήν την έννοια δεν είναι κακό ο καθένας να παίζει τα δικά του brain games.

 

Πράγματι φαίνεται ότι η επιστήμη στο μέλλον θα πάρει σοβαρότερα τη “δράση” των placebo.