Νερό εμφιαλωμένο ή βρύσης;

Η σημαντικότερη κοινή κληρονομιά μας, το νερό. Πόσο πολύ πίνουμε αλλά πόσα λίγα γνωρίζουμε. Ας δούμε τα βασικά.

* Όλα τα εμφιαλωμένα δεν είναι ίδια. Χωρίζονται σε Φυσικό μεταλλικό νερό – Επιτραπέζιο – Νερό πηγής.

* Στο πίσω μέρος κάθε εμφιαλωμένου υπάρχει μια ετικέτα με τη φυσικοχημική ανάλυση και τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου νερού.

* Κάθε τύπος νερού περιέχει διαφορετική περιεκτικοτητα μετάλλων, οργανικών και ανοργανων συστατικών.

* Οι αθλητές συνήθως προτιμούν τα φυσικά μεταλλικά νερά με υψηλή περιεκτικοτητα σε κάλλιο και νάτριο.

* Φαίνεται ότι τουλάχιστον 1 στα 10 εμφιαλωμένα νερά περιέχει επικίνδυνους για την υγεία μικροοργανισμούς. Το πρόβλημα δεν εμφανίζεται στο στάδιο της συλλογής και της εμφιάλωσης, αλλά στο στάδιο της αποθήκευσης και μεταφοράς τους.

* Για να διατηρήσει το εμφιαλωμένο νερό τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πρέπει να αποθηκεύεται σε σκιερό μέρος σε θερμοκρασία κάτω των 18 βαθμών Κελσίου.

* Τα πιο πολλά εμφιαλωμένα νερά αποθηκευονται σε πλαστικά μπουκάλια. Φαίνεται ότι όσο περισσότερο καιρό μένει το νερό μέσα στο πλαστικό, τόσο αλλοιώνεται.

* Δεν πρέπει να ξαναγεμιζουμε το πλαστικό μπουκάλι του νερού με νερό βρύσης, γιατί αν το πλαστικό έχει αλλοιωθεί οι μικροοργανισμοί μεταφέρονται στο καινούργιο νερό που βάλαμε.

* Το νερό βρύσης φαίνεται να είναι ποιοτικά σε πολύ καλή κατάσταση. Η τεχνολογία επεξεργασίας του νερού και οι συνεχείς έλεγχοι φαίνεται να εξασφαλίζουν υψηλά στάνταρς.

* Τα επιτραπέζια εμφιαλωμένα νερά δεν είναι τίποτα περισσότερο από νερό βρύσης σε “κονσέρβα”.

* Μάλλον μας έχει δημιουργηθεί μια πλασματικη ανάγκη σχετικά με τα εμφιαλωμένα νερά, στα πλαίσια της γενικής υπερκατανάλωσης. Υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία πίσω από αυτό.

* 1000 λίτρα νερού στην Ευδαπ κοστίζουν 0,60 €. 1 λίτρο εμφιαλωμένου νερού κοστίζει 1 €. Δηλαδή 1700 φορές περισσότερο.

* Υπολογίζεται ότι ετησίως καταναλώνονται στον πλανήτη περισσότερα από 154 δις λίτρα εμφιαλωμένου νερού. Αυτό συνεπάγεται ότι πάνω από 200 δις πλαστικά μπουκαλια πρέπει να “πεταχτούν” στον πλανήτη. Κάθε χρόνο.

Και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματα του.

Add Your Comment