Οστική πυκνότητα και άσκηση

Η οστική πυκνότητα είναι ένας όρος που αναφέρεται στο πόσο «γερά» είναι τα σωματικά οστά. Οι παράγοντες που την επηρεάζουν είναι η άσκηση, η διατροφή, η γενετική προδιάθεση και διάφορα ορμονολογικά θέματα.

Οι γυναίκες, πολύ περισσότερο από τους άνδρες, έχουν την τάση με τη πάροδο της ηλικίας να μειώνεται η οστική τους πυκνότητα. Η μείωση αυτή γίνεται ραγδαία κατά την εμμηνόπαυση, και έτσι εμφανίζεται η οστεοπενία και στη συνέχεια η οστεοπόρωση. Η οστεοπόρωση πλήττει πολλές γυναίκες ήδη, και στο μέλλον λόγω της κακής διατροφής και της καθιστικής ζωής, αναμένεται να πλήξει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό γυναικών.

 

Η άσκηση, και ιδιαίτερα η προπόνηση ενδυνάμωσης προκαλεί αύξηση της οστικής πυκνότητας στις γυναίκες.  Η αύξηση αυτή, επιτυγχάνεται από τις μικρές ηλικίες μέχρι και τις αρκετά μεγάλες.  Το συγκεκριμένο όφελος αποκομίζεται είτε προληπτικά για την αποφυγή της μείωσης, είτε ως μέρος της θεραπείας από την ήδη υπάρχουσα μείωση της οστικής πυκνότητας.

 

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό, ότι κατά την εμμηνόπαυση η μείωση της οστικής πυκνότητας είναι μεγάλη. Το αν θα υπάρχουν προβλήματα οστεοπόρωσης εξαρτάται από ποιο επίπεδο θα αρχίσει η μείωση. Το επίπεδο με τη σειρά του, εξαρτάται από το αν η γυναίκα γυμναζόταν και από την ποιότητα της διατροφής της σε όλη τη ζωή της.

Add Your Comment