Παραπλανητικές διατροφικές πληροφορίες

Η διατροφή, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού. Δυστυχώς, παρόλο που η επιστήμη έχει τεκμηριώσει επαρκώς πολλά από τα ζητήματα της διατροφής, συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση γύρω από αυτό το θέμα.

 

Αιτία της παραπληροφόρησης είναι η ελλιπής ενημέρωση του κόσμου, η ανάγκη για «εντυπωσιακά» αποτελέσματα και, φυσικά, η κερδοσκοπία κάποιων. Επίσης, οι κρατικοί μηχανισμοί (πέρα από τη σχετική πληροφόρηση που παρέχουν) δεν μπορούν να περιορίσουν τα φαινόμενα παραπλανητικών διαφημίσεων, και να κινηθούν νομικά απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοιου είδους περίπτωση.

 

Επιπλέον, γύρω από τη διατροφή και ιδιαίτερα γύρω από την αθλητική διατροφή, έχει στηθεί μία ολόκληρη βιομηχανία συμπληρωμάτων διατροφής και κακής πληροφόρησης. Έχει εκτιμηθεί, ότι εταιρείες ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για την παραγωγή προϊόντων διατροφής και μάρκετινγκ, με αμφισβητήσιμα ή καθόλου αποτελέσματα. Οι εταιρείες, τα περιοδικά και οι διαφημίσεις είναι ελεύθερες να κάνουν γενικευμένους ισχυρισμούς, να υπόσχονται γρήγορα και εντυπωσιακά αποτελέσματα, να μιλούν για ασφαλείς ουσίες που εκτοξεύουν την απόδοση, και να βασίζονται σε αμφιβόλου αξίας έρευνες.

 

Αυτό που μένει όμως στο τέλος είναι η κριτική σκέψη του καταναλωτή. Οι σωστές διατροφικές πληροφορίες προέρχονται μόνο από τους διαιτολόγους- διατροφολόγους, και σε δεύτερο χρόνο από τους καθηγητές φυσικής αγωγής. Κάθε είδους διαφήμιση ή κάθε πωλητής σε ένα κατάστημα συμπληρωμάτων διατροφής, έχει σκοπό να πουλήσει, για αυτό πάντα πρέπει να υπάρχει επιφύλαξη. Και το σημαντικότερο είναι, ότι ο καταναλωτής πρέπει να μάθει να ξεχωρίζει το ποιος είναι «ειδικός».

Add Your Comment