Σύμφωνα με την επίσημη θέση της Διεθνούς Εταιρείας Αθλητικής Διατροφής τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα και αφορούν τη συχνότητα κατανάλωσης γευμάτων μέσα στην ημέρα στους ανθρώπους δεν είναι αρκετά.
Ειδικότερα, στοιχεία που αφορούν τη συχνότητα κατανάλωσης γευμάτων μέσα στην ημέρα σε σχέση με τη σύσταση του σώματος, την προσαρμογή στην άσκηση και τις επιδόσεις σε σωματικά δραστήρια άτομα και αθλητές είναι αρκετά λίγα. Μέχρι να γίνουν και άλλες μελέτες σε άτομα σωματικά δραστήρια και αθλητές δεν μπορούμε να βγάλουμε τελείως ασφαλή συμπεράσματα.
Παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με την τρέχουσα επιστημονική βιβλιογραφία μέχρι στιγμής ισχύουν τα εξής:
– Η αύξηση της συχνότητας κατανάλωσης γευμάτων μέσα στην ημέρα δεν φαίνεται να επηρεάζει τη σύσταση του σώματος σε πληθυσμούς με καθιστική ζωή.
– Κατά τη διάρκεια μιας υποθερμιδικής δίαιτας -αν η πρωτεϊνική πρόσληψη είναι επαρκής-, η αύξηση της συχνότητας των γευμάτων μέσα στην ημέρα από πληθυσμούς αθλητών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της άλιπης σωματικής μάζας (το σύνολο όλων των στοιχείων εκτός του σωματικού λίπους).
– Η αυξημένη συχνότητα των γευμάτων φαίνεται να έχει θετική επίδραση σε διάφορους δείκτες υγείας στο αίμα όπως: η LDL χοληστερόλη, η ολική χοληστερόλη και η ινσουλίνη.
– Η αύξηση της συχνότητας των γευμάτων δεν φαίνεται να ενισχύει σημαντικά την τροφογενή θερμογένεση, τον βασικό μεταβολικό ρυθμό και τις συνολικές ενεργειακές δαπάνες.
– Η αύξηση της συχνότητας των γευμάτων φαίνεται να βοηθά στη μείωση της πείνας και στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης.
Ευανθία Παγουρτζή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πηγή: J Int Soc Sports Nutr. 2011 Mar 16;8:4. La Bounty PM, Campbell BI, Wilson J, Galvan E, Berardi J, Kleiner SM, Kreider RB, Stout JR, Ziegenfuss T, Spano M, Smith A, Antonio J.