Το ψωμί επιτρέπεται στη δίαιτα;

Ο περισσότερος κόσμος στις μέρες μας ξεκινώντας δίαιτα αποφασίζει να αποκλείσει το ψωμί από τη διατροφή του θεωρώντας πως θα τον εμποδίσει στην απώλεια βάρους. Ποια είναι όμως η πραγματική αλήθεια σύμφωνα με αυτή τη συνήθεια;

 

Σύμφωνα με μία κλινική, προοπτική και τυχαιοποιημένη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε φάνηκε πως τελικά ισχύει το αντίθετο.. Η μελέτη είχε ως στόχο να δείξει το πώς επηρεάζουν δύο διαφορετικές υποθερμιδικές δίαιτες η μία με ψωμί και η άλλη χωρίς, το βάρος υπέρβαρων και παχύσαρκων γυναικών.

 

Συγκεκριμένα, στην μελέτη συμμετείχαν συνολικά 122 γυναίκες ηλικίας > 18 ετών, και δείκτη μάζας σώματος (BMI) ≥ 25 <40 kg/m2. Τα άτομα της μελέτης χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: την ομάδα παρέμβασης (ψωμί, n = 61) και την ομάδα ελέγχου (όχι ψωμί, n = 61). Αμφότερες οι ομάδες έλαβαν μία δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες (με ή χωρίς ψωμί), εκπαιδεύτηκαν σε θέματα διατροφής και σωματικής δραστηριότητας, και τέθηκαν υπό παρακολούθηση για 16 εβδομάδες.

 

Συνολικά 104 γυναίκες ολοκλήρωσαν τη μελέτη (48,4 ± 9 έτη, 29,8 ± 3,5 kg/m2). Τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά και οι βιοχημικοί δείκτες βελτιώθηκαν μετά την παρέμβαση, χωρίς να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων. Η ομάδα που συμπεριέλαβε το ψωμί στη διατροφή της αύξησε σημαντικά την κατανάλωση δημητριακών και το συνολικό ποσοστό υδατανθράκων και μείωσε το ποσοστό των λιπαρών. Αντίθετα, η ομάδα που δεν συμπεριέλαβε το ψωμί στη διατροφή της, αύξησε τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής κατανάλωσης και της συνιστώμενης. Επίσης, η τελευταία είχε τις περισσότερες υποτροπές.

 

Συμπερασματικά, όταν το ψωμί συμπεριλαμβάνεται σε μια διατροφή χαμηλή σε θερμίδες για απώλεια βάρους, τότε υπάρχει καλύτερη συμμόρφωση από τα άτομα που ακολουθούν αυτό το πλάνο διατροφής, καθώς «εγκαταλείπουν» λιγότερες συνήθειες!

 

Ας μην ξεχνάμε πως ο αποκλεισμός του ψωμιού από τη διατροφή ενός ανθρώπου που είναι λάτρης, ενδέχεται να οδηγήσει στο αίσθημα της στέρησης και η στέρηση είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση. Η στέρηση μπορεί να φέρει μόνο δυσάρεστες συμπεριφορές και αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους πάνω από όλα θα πρέπει να είναι ευχάριστο και εύκολα εφαρμόσιμο από αυτόν που το ακολουθεί, ώστε να υπάρξει επιτυχία τόσο στην μακροπρόθεσμη προσπάθεια για απώλεια βάρους όσο και στην διατήρηση της απώλειας εφ’ όρου ζωής.

 

Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε.. το μέτρο. Είναι διαφορετικό να συνοδεύσω το φαγητό μου με 1 λεπτή φέτα ψωμί και διαφορετικό με 4-5 φέτες..

 

Πηγή: Loria-Kohen V, Gómez-Candela C, Fernández-Fernández C, Pérez-Torres A, García-Puig J, Bermejo LM.Clin Nutr. 2012 Aug;31(4):455-61. Epub 2011 Dec 30.

Add Your Comment